Médiamegjelenések
Hanganyag a Rádió 7 Közös Nevező című, 2019. február 20-i műsorából
A választási ígéret minden kampány alapja, hiszen egy politikusra leadott voks mennyisége nagyban függ attól, hogy az adott jelölt elképzeléseit mennyire veszik komolyan a településeken élők. A 2014-ben negyedik alkalommal egyéniben megválasztott Lázár János a Csongrád megyei 4. választókerület minden városát és községét bejárta 2014 tavaszán. Elhangzott ígéreteit és fejlesztési terveit a ciklus félidejét elhagyva vesszük górcső alá, azt vizsgálva, hogy vajon mennyit teljesített ezekből.
A legelőre és a Kistóhoz szervezett naplementenéző túrát a pitvarosi önkormányzat.
A pitvarosi határban gyönyörű színekben játszott szombaton a naplemente, amit az önkormányzat szervezésében többen megnéztek, fotóztak.

Makó - Naplementenézést szervez a pitvarosi önkormányzat ma. Az érdeklődőket a helyi művelődési központ elé várják este fél 8-ra. Onnan gyalogolnak majd ki az Arany János utcán keresztül a falu határába.

Pitvaros - Nincs szaga, nincs zaja, nem fogyaszt áramot. A havi üzemeltetési díja 450 forint. Ennyibe kerülnek a baktériumok, amiket egy vécélehúzással lehet a rendszerbe juttatni. Pitvaroson ilyen egyedi kisberendezésekkel oldanák meg a szennyvízkezelést.
Pitvaros- Két év után majdnem teljesen megoldódott a pitvarosi körforgalom ügye. A kamionok és a buszok most már nem, csak a mezőgazdasági gépek akadnak bele az irányítótáblákba.
Steiner Béla zeneszerző, karvezető tanárról nevezték el a Petőfi iskola egyik termét.
Immár az V. Mikro-térségi Gyermeknapot szervezte a pitvarosi iskola diákönkormányzata tegnap. Szorgos készülődés után közel 350 gyermeket vártak a Petőfi térre Nagyérről, Ambrózfalváról, Csanádalbertiről és Pitvarosról.
A szabadtéri programok egy részét elmosta a felhőszakadás azon a gyereknapon, amit a pitvarosi általános iskola diákönkormányzata szervezett az ambrózfalvi, csanádalberti, nagyéri és pitvarosi diákoknak.
Pitvaros - Karácsony előtt megkérdeztem a gyerekeket, ki szeretne szerepelni. A 27 fős osztály minden tagja jelentkezett - mesélte a hatodikosok osztályfőnöke, Moravszki Gábor, hogyan született az árnyjáték ötlete.
A rekordkísérlet helyszínei között Szeged, Hódmezővásárhely, Makó, Szentes, Csongrád, Röszke, Pitvaros, Ásotthalom, Csengele és Felgyő települések iskolái szerepelnek.
Már tavaly összefogott Ambrózfalva, Csanádalberti, Nagyér és Pitvaros annak érdekében, hogy a költséges szennyvízcsatorna és tisztítómű építése helyett háztartásonként olyan egyedi tisztítóműve épülhessenek, melyek Nyugat-Európa, Észak-Amerika kistelepülésein vagy a Kanári-szigeteken is működnek. A négy a makói járás északi felében lévő kistelepülés összesen 2800 lakosa szennyvízének biztonságos, környezetkímélő ártalmatlanítása oldódna meg.
Az első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek rendbetétele, renoválása, helyreállítása témában a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatán 844 ezer 500 támogatást nyert el a pitvarosi önkormányzat, míg az ambrózfalvi 500 ezer forintot.

A másfél éve tövig visszavágott kínai császárfák már szinte erdővé serdültek Pitvaroson. Némelyik 18 hónap alatt 5-6 méter magasra nőtt. A közelükben lévő, tízéves akácok kisebbek.

 

 

A közösségi oldalon kért segítséget a helyiektől Pitvaros polgármestere.

 

 

Pitvaros önkormányzata szeretné, ha a település régi, hagyományos épületei 2016-ra megszépülnének. Jövőre lesz 200 éves a falu.

 

 

Remek hangulatban zajlott szombaton a pitvarosi falunap rendezvénysorozata.

 

 

A falunap képgaléria második része.

 

 

A tavalyi győztesek, Hatternik Dániel és Kaiser Gergő nyerték a parasztolimpiáját tegnap este a pitvarosi falunapon, ahol számos színpadi produkció is szórakoztatta a több száz érdeklődőt. Még a szlovákiai testvértelepülésről is érkeztek vendégek.

 

 

Pitvaros - A versenyszámok között szerepelt gumicsizma hajítás, talicskatolás, zsíros kenyér evés, sörivás szívószállal és tánc almával a fejek között.

 

 

A hétvégén rendezik meg Pitvaroson az Erdei Ferenc Közösségi Színtér udvarán a falunapokat. Pénteken szabadtéri mozi vár az érdeklődőkre.

 

 

Pitvaroson híre futott, hogy csalók járják a környéket, akik az áramszolgáltató munkatársainak adják ki magukat.

 

 

Huszonhárom diáknak biztosít mától nyári munkát a pitvarosi önkormányzat.

 

 

Újabb négy pitvarosi közintézményt látott el napelemekkel egy nyertes pályázatnak köszönhetően a község önkormányzat, mely az utóbbi 5 évben felszerelt szolár eszközökkel a tizedére faragta közintézményei áram- és gázszámláját. (A képen napelemek a fogászati rendelő tetején)

 

 

Ma is sok árus látogatott ki a makói piacra, hogy eladja termékeit/terményeit. A zöldségek, a gyümölcsök és a virágok mindig kelendőek, főleg ha saját termesztésű az eladni kívánt portéka. (Címlapunkon: Kardos Anikó a maga termesztette virágokkal.)

 

 

Nagyér, Nagymágocs, Pitvaros - Forró napokkal köszöntött be a nyár, ami sok helyen igen kellemes, de munka közben nem. Nagyon melegük van a földeken és a fóliákban dolgozóknak is.

 

 

Pitvaros - Egy pszichiátriai betegséggel küszködő férfi keseríti meg a pitvarosiak életét. A férfi gondnokság alatt áll, intézményi kezelésre lenne szüksége. Évek óta várólistán van, de a sor hosszú. A helyiek szerint önmagára és másokra is veszélyes.

 

 

Egészen Világosig kerékpározik szombaton egy pitvarosi baráti társaság. Az oda-vissza mintegy 200 kilométeres túrához bárki csatlakozhat.

 

 

A Vöröskereszt Makói Területi Szervezete tart véradást holnap délelőtt a előbb Pitvaroson, majd Ambrózfalván.

 

 

Polgárőr érdemkereszt arany fokozata kitüntetésben részesült Takács István a Pitvarosi Polgárőr Egyesület tagja.

 

 

2010-hez képest több mint 20 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma Pitvaroson. Az elmúlt években munkát találók főleg Makó és Orosháza felé ingáznak, az iparban helyezkedtek el. 

 


Pitvaros – három másik, közeli faluval együtt – még mindig várja, hogy támogatást kapjon a szennyvíztisztítás helyi megoldására. Egyedi módszert szorgalmaznak.

 

 

Több ezer hektárral, összesen 23  ezer 150 hektárra csökkent az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén, ebből 11 ezer 350 hektár vetés vagy szántó - tájékoztatta hírportálunkat Kádár Mihály, az ATIVIZIG védelemvezető-helyettese.

 

 

Néhányan azt vetették Pitvaros polgármestere szemére, hogy vezetésével a képviselő-testület romos házak vásárlására herdálja el a település vagyonát.

 

 

Négy év alatt 22 százalékkal csökkent a közmunkát igénylők száma Pitvaroson. Idén 93-an vehetnek részt ötféle munkában, azaz minden dolgozni akaró munkanélkülinek kenyeret adnak.

 

 

Pitvaros - Ötödével kevesebb állami támogatást kap idén Pitvaros szociális segélyezésre, mint korábban. A hiányzó összeget természetben pótolnák: tűzifával és a közfoglalkoztatásban megtermelt zöldséggel.

 

 

Csanádalberti, Pitvaros - Alig két kilométer a távolság Csanádalberti és Pitvaros között. Sokan kerékpárral járnak át a szomszéd faluba, ami jelenleg igen veszélyes mutatvány.

 

 

Pitvaros - Közel 19 millió forintot nyert Pitvaros önkormányzata, hogy négy intézményében napelemekkel állítsa elő az elektromos áramot.

 

 

Pitvaros - Elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a pitvarosi önkormányzat a település keleti oldalán.

 

 

Pitvaros - Néhány héten belül begyógyulnak a pitvarosi tájsebek: rekultiválják az egykori szeméttelepet.

 

 

Pitvaros - Ma már falun sem túl gyakori a disznóvágás. Hogy a fiatalok is megismerjék a hagyományt, ezért rendezi meg évről évre a falusi disznótort a pitvarosi Erdei Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár.

 

 

Pitvaros - Nyolc mázsa tüzelőt kapnak a pitvarosi rászorulók. A fát hétfőn vihetik haza.

 

 

Pitvaros - A pitvarosi önkormányzat zsilipet építene a falu keleti határán lévő csatornára, hogy megfelelően vezethessék el a belvizet. Ehhez azonban az kellene, hogy a település tulajdont szerezzen abban az erdősávban, amin keresztül vezet a csatorna.

 

 

Pitvaros - Nagyért, Ambrózfalvát, Pitvarost és Csanádalbertit eddig is sok minden kötötte össze a közelségük miatt. Az új ivóvízvezeték is fontos kapocs lesz, hamarosan egészséges víz folyik majd a csapokból.