Szelektív hulladékgyűjtés (sárga kukák)A szelektív hulladék szállítási időpontja:

minden hónap harmadik csütörtöki napja.

 

A szelektív (sárga) kukák ürítése

Az edényeket kora reggel. Vagy azt  megelőző nap este kell kihelyezni jól látható, megközelíthető helyre.

A szelektív hulladékot csak a tartályból ürítik, a mellé rakott zsákokból és egyéb tároló eszközökből nem szállítják el.

 

 

Miért fontos, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot?

Földünk tisztaságának megóvása, természeti környezetünk védelme az emberek gondolkodásmódján is múlik.

Környezettudatos életmódra kell törekednünk, amihez hozzátartozik például az is, hogy nagyobb kiszerelésben vásároljuk a termékeket és vászonszatyorral menjünk bevásárolni, hogy a lehetőségekhez mérten minél kevesebb szemetet halmozzunk fel. Ha olyan termékeket vásároltunk, melyeket újra lehet hasznosítani, akkor fajtánként válasszuk őket külön és vigyük őket a gyűjtőhelyre. Ha veszünk egy fél literes üdítőt, töltsük újra többször, majd miután végképp elhasználódott, a palackot dobjuk a szelektív gyűjtőbe.

Gondoljunk csak bele, milyen sokat tehetünk azzal, ha szelektíven gyűjtünk. Az újrahasznosított műanyagból készülnek például fogasok, fólia, sőt még ruhadarabok is. A beolvasztott fémeket az autógyártásban használják fel. Egy polár pulóvert 27 PET palackból lehet előállítani, egy bicikli elkészítéséhez pedig 670 alumínium doboz szükséges. Az üvegből ugyanúgy üveg lesz, viszont elkészítésük ebben a formában sokkal kevesebb energiát igényel, mintha homokból állítanák elő. Újrahasznosított papírból készítenek például kéztörlőt, vagy toalettpapírt és a kedvelt puzzle-t is ebből állítják elő.

A város feladata, hogy biztosítsa a megfelelő feltételeket minden egyes háztartás számára, nekünk, lakosoknak pedig tudatosítanunk kell, hogy rajtunk is múlik a városunk és környezetünk tisztasága.

 


A szelektív (sárga) kukákról

 

A sárga színű tartály a háztartásokban keletkező PAPÍR, MŰANYAG és FÉM hulladék elkülönített gyűjtésére szolgál.

 

Elhelyezhető benne:

· Újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapírok, csomagolópapírok, kartondobozok, kiöblített italos kartondobozok (tejes-, gyümölcsleves doboz),

· Üdítős és ásványvizes PET palackok, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (pl. samponos, habfürdős),

· Háztartásban előforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák), kimosott tejes-, joghurtos poharak,

· Különféle háztartási fémhulladékok (pl. evőeszközök) és fémdobozok (italos– és konzervdobozok).

A dobozokat, flakonokat lapítva kell az edénybe helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak, ezáltal minél több hulladék férjen a tartályba.

 

Kérjük, NE dobjanak bele:

· Élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papírzsebkendőt, szalvétákat,

· Zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt,

· CD-lemezt, magnó– és videókazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert az újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott! A fémhulladékok esetében is fontos, hogy azok kiöblítve, tisztán kerüljenek a tartályba.

Amennyiben a tartályok települési szilárd hulladékot is tartalmaznak, úgy a hulladékot nem szállítják el, és erről a lakókat írásban tájékoztatja.

 


 


2017-10-31 08:21