Tehetség-tábor az iskolánkban

2010. június 29 - július 2.

Tehetség-tábor az iskolánkban

 

Iskolánk Tehetség- klubja   záró-programként   egy 4 napos, 20 tehetséges gyereket befogadó  tábort tartott június 29. és július 2. között. Ez év februárjától működik a Tehetség- klubunk az Oktatásért Közalapítvány pályázati támogatásával 3 szekcióban: angol, magyar , matematika ,  26 tanulóval. A szekcióvezetők -  Szüllőné Cződör Mária, Danyiné Gőgh Éva és Moravszki Gábor - szervezték a programot, bevonva a tantestület egy  részét a lebonyolításba.

A tábor június 29-én kezdődött egy budapesti kirándulással, ahol többek közt megnéztük a Hősök terét, Vajdahunyad várát és a Városliget egyéb látnivalóit. Ellátogattunk az Állatkertbe, valamint a Közlekedési Múzeumba is, ahol a tárlatvezetés után egy makett kisautót készíthettek a gyerekek.

Másnap  a tábornyitást a  sátrak felállításával  kezdtük, majd  a  helyi Szlovák Múzeumban és Tószegi Erzsike néni Szlovák Néprajzi Gyűjteményében  ismerkedtünk a régen használt hétköznapi eszközökkel. Délután érdekességeket hallhattunk a rendőrök, főként a helyszínelők tevékenységével kapcsolatban, s ami a legjobb, ki is próbálhattuk ezeket, mint pl. ujjlenyomat-vétel, nyomrögzítés, stb. Később a kézügyesség került előtérbe: üvegfestés, gyurma-szobrászat, agyagozás, gyöngyfűzés, hímzés, kolléganőnk- Szabóné Híres Anikó- által kifaragott totemoszlop lakkozása szerepelt a palettán.  Nagyon szép munkák születtek, öröm volt nézni a szorgos kezeket.

Vacsora után a gyerekek szabadjára engedhették a fantáziájukat, mert különböző anyagmaradékokból ruhákat kellett tervezniük, majd a kész modellekből divatbemutatót tartottunk. Ezt pedig egy mini-koncert követte, ahol iskolánk régi diákjai szórakoztattak bennünket.

            Csütörtökön korán reggel biciklire pattantak a táborlakók, s meg sem álltak Tótkomlósig, ahol először a Nyiri- pékségbe mentek üzemlátogatásra, majd a Rózsa-fürdő vize nyújtott kellemes órákat a nagy melegben.  Miután hazaértek, újabb feladat várt a gyerekekre: minden csapatnak fel kellett kutatni min. 1 érdekes embert, s meghívni az esti tábortűzhöz, ahol riportot kellett készíteni vele.

            Az utolsó nap délelőttje hangszerkészítéssel telt. Főként természetes anyagokból, de hulladékokból is készültek hangszerek: csörgők, dudák, sípok, stb. A végén egy közös zenélésben próbálhatta ki mindenki az általa készített eszközt.  Ebéd után akadályverseny, ügyességi verseny, s érdekes angol feladatok következtek. A sátorbontás után pedig megnéztük azokat a videókat, képeket, amelyek a tábor programjai során rólunk készültek. Ezt követően közösen elfogyasztottuk a Krátky tanár úr vezényletével éppen elkészült bográcsos paprikás krumplit, felsoroltuk támogatóinkat, s tapssal köszöntük meg, hogy segítségükkel létrejöhetett ez a tábor, majd ezt követően erre az évre bezártuk azt.

Az Oktatásért Közalapítvány pályázati támogatása mellett, fő segítőnk az „Iskolánk és Óvodánk Gyermekeiért „Alapítvány volt, de sokat köszönhetünk egyes vállalkozóknak, magánszemélyeknek, s persze a szülőknek is, akik sok-sok finomságot” csempésztek” be a táborba. Segítségükre a jövőben is számítunk.

Reméljük, jövőre is sikerül annyi támogatást szerezni, hogy újból megrendezhetjük ezt a számunkra emlékezetes eseményt.

 

Pitvaros, 2010. július 3.

 

                                                                       Szüllőné Cződör Mária

                                                                            programvezető

 

 

A tehetség-táborról  készült képekmegtekinthetők a galériában


2010-07-06 08:21