Klímasztár 2013

2013. június

Települési utak a fenntarthatóság felé
2013. május 23. csütörtök, 11:42 | Írta: Vass Gergely
 
A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség és a Reflex Környezetvédő Egyesület nagy sikerrel rendezte meg műhelykonferenciáját május 22-én Pannonhalmán a Szent Jakab Zarándokházban, ahol Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát úr közreműködésével adtuk át Clipma Éghajlatvédelmi szakképzésünk diplomáit és a KlímaSztár 2013 díjakat.
 
CLIPMA – Éghajlatvédelmi szakképzés
Az Európai Unió “Lifelong Learning Programme” támogatásával 4 országban, Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában és a Reflex Egyesület koordinálásával hazánkban valósul meg az a program, melynek keretei között önkormányzatok szakemberei bővíthetik ismereteiket az éghajlatvédelem több területén.
A magyarországi képzések a tematikához illő helyszíneken valósultak meg - Pannonhalmán, Gömörszőlősön és Felsőörsön. A képzési alkalmakon túl a résztvevők egyéni és csoportos feladatokat oldottak meg, többek között elkészítettek egy éghajlatvédelmi projekttervet saját településüknek.
A résztvevők visszajelzése, a képzés értékelése megerősítette a szervezőket abban, hogy szükség van a hazánkban újszerű képzésre, ezért a Reflex Egyesület a képzés anyagaira építve előkészítette és benyújtotta a szakképzés akkreditációját.
A képzési program iránt Ausztria mellett, ahol az önkormányzatok munkatársainak kötelező képzéseken részt kell venniük és kreditpontokat gyűjteniük, hazánkban mutatkozott a legnagyobb érdeklődés. A 25 jelentkezőből 18 teljesítette a képzés feltételeit és vehette át az oklevelét.
A képzést szervező Reflex Egyesületnek és az Éghajlatvédelmi Szövetségnek külön örömet jelentett, hogy dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, mint a fenntarthatóság szempontjából mintaértékű fejlesztéseket megvalósító Pannonhalmi Főapátság képviselője, elfogadta a képzés fővédnökségét és közreműködött a képzés elindításban és zárásában, az oklevelek átadásában.

 

 
KlímaSztár 2013 - Települési utak a fenntarthatóság felé

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrásának támogatásával a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség 2011 után idén másodszor hirdette meg KlímaSztár felhívását, melyen az Európai Klímaszövetség mintája nyomán a legjobb megvalósított helyi éghajlatvédelmi fejlesztéseket díjazza.
A felhívásra tizennégy település pályázott, melyből a zsűri négy település - Derekegyház, Óbuda-Békásmegyer, Pitvaros és Szeged - pályamunkáját díjazta.
A 4 településen az éghajlatvédelemhez kapcsolódó komplex tevékenységek valósultak meg:
- Derekegyház – faluközpontjának revitalizációja: zöldfelület bővítéssel, esővíz hasznosítással és energiatakarékos közvilágítással; környezetkímélő szennyvízkezelés fejlesztése; tömegközlekedés fejlesztése akadálymentesített megállókkal; közösségi kisbusz beszerzése; kerékpárút fejlesztés; napelemes közvilágítás kialakítása; megújuló energiaforrások helyi hasznosítása – napelemes, komplex biomassza rendszer, energiaültetvény, fafeldolgozás és -hasznosítás a helyi közintézményekben.
További információ: Ponicsán Péter településfejlesztési vezető-tanácsos: 06 63 453 003
 
Derekegyház képviselői átveszik a KlímaSztár díjat
- Óbuda-Békásmegyer – Közintézmények - Kerék Utcai Iskola, Arató Bölcsőde, Tüdőgondozó – energiatudatos korszerűsítése, melyek során az energiafelhasználás több mint 50%-al csökkent; Faluház projekt.
További információ - Szabó Magdolna önkormányzati főtanácsadó: 06 1 43 78 583

 

 - Pitvaros - Elektromos áram termelése intézményüzemeltetés céljából, biobrikett gyártása és fűtési szezonban felhasználása az intézményeik fűtésére és szociális segélyezésre; Kerékpáros közlekedés fejlesztése; Fűtéskorszerűsítés magyar hőszivattyúkkal; Lokális lehetőségek kiaknázása: energiaültevény CO2 megkötésére és helyi, megújuló tüzelőanyag biztosítására.
További információ: Radó Tibor polgármester: 36 62 522 411

 


 


 
Radó Tibor polgármester átveszi a KlímaSztár díjat
- Szeged - Agóra Szeged Pólus - A közművelődés szolgálatában: energiatudatos fejlesztés, megújuló energiák kiaknázásával (napkollektor, napelem, hőszivattyú); Szegedi Nemzeti Színház energetikai korszerűsítése; Elektromos tömegközlekedés fejlesztése – új villamos és trolibusz vonal, a meglévő vonalak korszerűsítése.
További információ: Csernai Ibolya, Nagy-Benkő Dóra 36 62 564 471
 
Szeged pályázatának bemutatása
A beérkezett pályázatokat a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, a Klímabarát Települések Szövetsége és a programot támogató Vidékfejlesztési Minisztérium képviselőiből álló zsűri bírálta el és hozta meg döntését konszenzussal.
 
KlímaSztár díj és oklevél
A KlímaSztár 2013 díjai Sándor József Péter – „Alkotász” hulladéküveg (bontott ablaküveg) felhasználásával elkészített egyedi alkotásai. A négy települést a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség jelöli a 2014-es európai ClimateStar díjra.
- Pitvaros - Elektromos áram termelése intézményüzemeltetés céljából, biobrikett gyártása és fűtési szezonban felhasználása az intézményeik fűtésére és szociális segélyezésre; Kerékpáros közlekedés fejlesztése; Fűtéskorszerűsítés magyar hőszivattyúkkal; Lokális lehetőségek kiaknázása: energiaültevény CO2 megkötésére és helyi, megújuló tüzelőanyag biztosítására.
További információ: Radó Tibor polgármester: 36 62 522 411
 2013-06-09 22:40