Jelnyelvi tolmácsszolgálat

2013. július 5.

Jelnyelvi tolmácsszolgálat

Forrás: M1 Híradó | 2013. július 05. péntek 16:45

 

A rendszer használatához csupán egy okostelefonra vagy táblagépre és egy mobilalkalmazásra van szükség.

A jeltolmácsnak így nem is kell a helyszínen lennie, internetes kapcsolaton keresztül, webkamera segítségével tudnak egymással kommunikálni. A fővárosi Péterfy Sándor Utcai Kórház is kölcsönöz eszközöket a rászorulóknak.

Weisz Fanni, modell a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy gyakran jelentett számára is problémát a kommunikáció, például amikor orvoshoz ment. Jeltolmács nélkül gyakran nehezen értik meg a hallássérülteket ügyeik intézésekor. Az ilyen helyzetekben segít a siketeknek az a videós jelnyelvi tolmácsszolgáltatás, amelyet az egyik mobilszolgáltató és a Hallatlan Alapítvány dolgozott ki.

Bartos Pál, a Hallatlan Alapítvány elnöke az M1 Híradójának azt mondta: a szolgáltatás bármelyik okostelefonra vagy táblagépre telepíthető, sőt még a régi hagyományos asztali gépeken is egy web kamera segítségével igénybe vehető. Működésének lényege, hogy a hallássérült hívást kezdeményez és a videós programnak köszönhetően a jeltolmáccsal egymást látva tudnak kommunikálni, ingyen.

Gothárdi Ibolya, a Vodafone vezérigazgató- helyettese szerint nemcsak az életük lesz könnyebb, hanem nő a biztonságérzetük is a szolgáltatás által. Az országban elsőként a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központjában helyeztek el ilyen táblagépet. A program bárhol használható. A hívások pedig a Hallatlan Alapítvány irodájába érkeznek be. A jeltolmácsok a nap 24 órájában elérhetők. 

 

Link:

http://www.hallatlan.hu/hu/info/videotolmacs_szolgalat


2013-07-09 08:58
Új hozzászólás

Hozzászólások Oldalanként